Fritidscenter i Qinngorput
Byherre
Kommuneqarfik Sermersooq
Arkitekt
tnt nuuk a/s
Igeniører
Inuplan a/s, Sarfaa
Entreprenør
-
Underentreprenør
-
Opgave
Fritidscenter i Qinngorput, Nuuk
Beliggenhed
Qinngorput, Nuuk
Omfang
1.600 m²
Anlægsudgift
48 mio
År
2017-?, Byggeprogram og Dispositionsforslag er udført. Projektering afventer bygherrens igangsætning

Formål:
Der skal opføres et nyt fritidscenter i Qinngorput med plads til 155 børn, som går i 1-3. klasse på Atuarfik Hans Lynge, som er beliggende lige ved siden af. Formålet med fritidscenteret er til dels at kunne tilbyde bedre og tryggere pasningsrammer for skolebørnene i alderen 6-8 år, dels at kunne skabe et klubtilbud til børn og unge efter skoletid samt at være et sted, der kan fungere som bydelens medborgerhus.

Fritidscenterets nabo er folkeskolen Atuarfik Hans Lynge, og det har været en af målsætningerne, at der kommer et slægtsskab mellem de to institutioner. Det er meningen at børnene kan benytte sig af både fritidscenterets og skolens aktiviteter, og derfor er firtidscenteret ikke tænkt som en enklave for sig selv, men mere som en del af en helhed.

Udformning:
Bevægelse er et bærende tema og element i den arkitektoniske udformning, både indvendigt og udvendigt. Institutionen udføres som en idrætsinstitution i to etager og rummene i bygningen designes både til forskellige typer idrætsaktiviteter som boldspil, dans og gymnastik osv. men også til de mere stille og rolige og finmotoriske aktiviteter.

Fritidscenteret udstråler at det er et sted til børn. Alle de udendørs aktiviteter samt en stor transparens i bygningen, så man også udefra kan få et indblik i hvad der foregår af aktiviteter i de store aktivitetsrum, som er centralt placeret i bygningen.

Bygningens facader udstråler også leg, med de forskellige størrelser af vinduer, der hver er markeret med en kraftig gul ramme og placeret så de danser op og ned af facaden.

Bygningens knækkede form er givet af byggefeltets geometri langs centervejen, og den vandrette knækkede geometri afspejler sig i det lodrette plan på facaderne. Atuarfik Hans Lynge har med sin forenklede form og detaljering inspireret til det udtryk og den udstråling fritidscenteret har fået. Enkelt, levende og legende.