Standard kollegier
Bygherre
Grønlandsk Selvstyre
Arkitekt
tnt nuuk a/s
Igeniører
Inuplan A/S og Sarfaa
Beliggenhed
Uddannelsesbyer i hele Grønland
År
Konkurrence vundet 2016. Projektering pågår

Formål:
I slutningen af 2015 udskrev Grønlands Selvstyre en konkurrence om udvikling af et standardkollegium. Ambitionerne var store. Kollegiet skal til dels danne de helt rigtige rammer for at flere studerende kommer igennem studiet, rammerne skal være fleksible, og skal kunne rumme alle typer studerende – de helt unge, de ændre, dem med kæreste, barn, børn eller singler.

Udformning:
Der arbejdes med tre forskellige kollegietyper: Dormitory, flatshare og apartment. Alle bestående af den samme størrelse bolig-unit. Dormitories er til de helt unge, 16-19 årige, der lige er flyttet hjemmefra og måske kommer langvejs fra. De unge har måske ikke noget netværk i den nye by og der er mange svære rutiner der skal læres. Derfor tilbyder Dormitories den højeste grad af socialt fællesskab. De unge bor to og to på værelserne, 4 unge pr. bolig-unit. Alle andre aktiviteter ligger ude i fællesarealerne.

Flatshares fungerer som kollektiver. De unge +18 år, har til dels deres egen bolig, men der lægges også her stor vægt på det fælles, hvorfor der både er fælleskøkkener og opholdsrum. Der bor 2 unge pr bolig-unit.

Apartments danner rammerne for at de små familier får deres egen bolig. Én familie pr. bolig-unit, indrettet med soveværelse, stue, entré, køkken og bad. Der er ikke de store fællesarealer, dog rummer bygningen fælles vaskeri, cykeldepot og pulterrum.

Meningen med Standardkollegierne er at de skal placeres rundt omkring i landet, i de uddannelsesbyer, hvor der er mangel på kollegiepladser. Derfor er der også arbejdet intenst med at bygningerne kan tilpasses de mange forskellige typologier i landskabet. Kollegierne består i sin enkelthed af bolig-units forbundet af fællesrum. Størrelsen og udformningen på kollegierne kan derfor uden de store forhindringer varierer og tilpasses behovet det konkrete sted.

I den efterfølgende proces, har vi analyseret og skrevet om de forskellige byers behov for kollegieboliger og hvilken type der er behov for. Vi har ligeledes kigget på hvor i byerne kollegierne kan placeres. Nærmere proces venter forude.