DIH Patienthotel
Bygherre
Grønlands Selvstyre
Arkitekt
tnt nuuk
Ingeniører
Inuplan A/S og S&M A/S
Entreprenør
EMJ Grønland
Beliggenhed
Nuuk
Omfang
2.900 m²
Anlægsudgift
61,7 mio. kr.
År
2010 - 2012

I 2012 stod det nye patienthotel færdig som en udvidelse af det eksisterende hospital i Nuuk, Dronning Ingrids Hospital. Patienthotellet er opdelt i to hovedfunktioner:

  • Selve patienthotellet med 60 sengepladser fordelt på 40 værelser med tilhørende fællesfunktioner for hotellets gæster, samt personale- og kontorarealer.
  • Fællesareal for sygehuset med ny hovedindgang og foyer samt nyt kantineområde for sygehusets gæster og personale.

Bygningen er sammenbygget med hospitalets tværgående kontorfløj ved det sydligste gårdrum, og den består af en lav 2-etages mellembygning og et 7 etages ”hoteltårn”.

Mellembygningen strækker sig fra det eksisterende hospital til hoteltårnet og indeholder den ny hovedindgang med forbindelsesgang og foyer, der betjener både patienthotel og sygehus.

Mellembygningen udtrykker sig fra ankomstsiden mod sydøst som et dobbelt højt rum med stor transparens. Man kan udefra se hvad der foregår. Et væsentligt arkitektonisk og funktionelt tiltag er den bølgede væg i to etager, der forbinder sygehus med patienthotel. Et forløb der starter i den eksisterende hospitalsfløj over for den nye lægeklinik, og slutter i disken i det nye kantineområde. Allerede når man nærmer sig passagen ud til patienthotellet og den nye hovedindgang, kan man se den buede væg og ved at her ligger en centralt knudepunkt  

Mod det vestvendte gårdrum med administrations- og køkkenarealer er mellembygningens facade tilpasset funktionerne og derfor mere tillukket.

Tårnet er i arkitektonisk henseende ”sin egen herre” Tårnet fastholdes og forankres i sin sammenhæng af den langstrakte mellembygning. Tårnets facader beklædes med pladematerialer, der skaber kontrast til de eksisterende forhold.

De øverste 5 etager indeholder 8 hotelværelser pr. etage. De 4 sydvendte værelser er dobbeltværelser med 2 sengepladser. De 4 nordvendte værelser er enkeltværelser hver med 1 sengeplads og 1 ekstra opredning.

I stueetagen er det nye kantineområde for sygehusets gæster og personale placeret. Fra kantinen er der adgang til en overdækket terrasse. På 1. sal ligger patienthotellets fællesfunktioner med opholds- og aktivitetsrum for hotellets gæster. Fra opholdsstuen er der, ligesom for kantineområdet, adgang til en overdækket terrasse mod syd.

Adgangen til patienthotellet sker fra foyer hvor der er adgang til personelevator og den ene af de to trapper der forsyner hoteletagerne.